Sunday 16 November 2014

ROMANIA VOTEAZA, NU PONTEAZA !



Astazi 16 noiembrie 2014, este o zi decisiva ce ne poate influenta existenta pe 5 ani, sau poate pe 10 ani de acum inainte, daca nimic nu se schimba fundamental prin votul de buna credinta al romanilor de pretutindeni.

De aceea fac un apel catre romani sa mearga cu curaj si sa voteze, si sa nu ponteze ca in vremurile comunismului, cand cultul personalitatii si promisiunile date cu bucatica erau la moda, iar acum au reinviat in aceleasi culori dar cu alte nuante amagitoare.

Apropo de cultul personalitatii si de vremurile comunismului, aveti mai jos cateva fotografii care vorbesc de la sine si care ne trimit la amintirile triste din trecut.
Nu am crezut ca dupa 25 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, voi retrai sa vad coloane intregi colorate in rosu, fluturand drapele rosii, coloane interminabile de romani (mare parte din provincie) pe care i-am vazut dusi in alai mare, ca si cu arcanul la lansarea campaniei prezidentiale a domnului PM, ori pe jos ori cu autobuzele inchiriate de PSD.

Oare cat o fi costat mascarada asta de doi bani, si din ce fonduri au fost cheltuite sume colosale pentru o campanie prezidentiala ce a depasit  cu totul limitele bunului simt. 
Macar pentru atata lucru sa va puneti intrebari si sa va dati raspunsuri, sau macar PM sa va dea raspunsuri fundamentate economic . asa cum se prezenta cu cifre si hartii pe la diverse posturi de televiziune. Asteptam devizul de chletuieli si decontul.

In cele ce vor urma si dupa ce veti privi atent la fotografii si va veti aduce aminte de ziua cand intreaga capitala a fost bulversata in bataie de joc, va voi prezenta un mic expozeu pe marginea politicii guvernamentale.

ROMANI NU LASATI PANZA ROSIE SA ACOPERE ROMANIA !

Ploiesti, oras de legenda unde Candiano Popescu a declarat Republica de la Ploiesti, impanzit  de tablourile tovarasului. PM;  Ploiesti orasul de unde tovarasul prefect Cosma isi trage averile nejustificate, canta ode  de victorie viitorului prezidentiabil, dar in schimb lasa spitatul judetean fara bani, si cele necesare activitatii sale, gropile din trotuare iti rup picioarele, traficul este demential,  etc.

Pe unde mergi dai de PM, ca deh, publicitatea electorala nu este platita de dansul, este platita tot din banii nostri.
Niste tineri din spatele meu, in momentul cand am luat in cadru aceasta fotografie, strigau: "Uite ba comunistii !  Ba comunistilor iar vreti sa ne duceti inapoi !"
O jumatate de ora a durat sa putem traversa si noi cei care asteptam sa se termine interminabilele coloane rosii.

Amintiri din epoca de aur !
Aglomeratie de cosmar !
Voluntari localitatea de suflet a dlui si a doamnei Pandele aliniata in autobuze catre victoria suprema social democratiei !

Si acum va prezint un mic expozeu pe tema politicii guvrnamentale fata da baronii locali, pe care ar fi trebui sa-l cunoasca si dra Harvard (pentru ca este inspirat din modul de gandire economic al americanilor). Recent dra Harvard ne-a propus o solutie imorala, care ca si solutie de urgenta propune legalizarea activitatii curvelor. Fericiti barbatii care se vor duce la curve ! 

Ca si pozitie politica, un guvern nu este ca duhul minunat al lui Aladin care se supune poruncilor si reuseste intodeuna sa indeplineasca ceea ce i s-a spus sa faca. 
In ciuda puterii si importantei lor, guvernele sau agentiile guvernamentale sunt inzestrate doar cu fiinte umane, functionari mai mult sau mai putin dotati cu cunostinte economice si sociologice solide, mai mult sau mai putin competente, eventual angajate pe baza de relatii de partid sau pe relatii personale (un sindrom cronic ce bantuie majoritatea institutiilor din Romania). 

Mai mult chiar  daca Guvernul este "al poporului, cu poporul si pentru popor", lozinca ce ne este servita in declaratiile politice de zi cu zi, din expresia nemuritoare a lui Abraham Lincoln, "guvernul nu va face in mod obligatoriu, ceea ce va dori majoritatea". 

Politica Guvernului va reflecta interesele acelor oameni care se afla intr-o situatie favorabila de a obtine beneficii pentru ei, sau doar pentru ei, de pe urma procesului decizional politic, daca se poate la un cost scazut (exemplele Voiculescu, Hrebenciuc, Ilie Sarbu si altii sunt edificatoare - sa iei de la stat ce nu iti apartine si daca se poate chiar gratis). 

Guvernul nu va fi in stare sa impiedice inflatia sau sa aplaneze recesiunea pentru ca oamenii care controleaza plitica guvernului, ori nu vor sa o faca ori nu pot, din lipsa de experti de clasa in politici macroeconimce si microeconomice. 
Spun acest lucru nu pentru a sugera ca vreun factor politic de decizie ar prefera inflatia in locul stabilitatii preturilor sau recesiunilor frecvente si adanci, in locul unor niveluri constante ale productiei si de angajare a fortei de munca disponibila pe piata. 

Sugerez doar ca politicienii nu gasesc poate in interesul lor si in fibra lor morala, sa faca ceea ce ar trebui sa fie facut, sau eventual sa gandeasca ce ar trebui facut pe termen mediu si pe termen lung, pentru a fi evitate perioadele de recesiune si inflatie. 

De regula teoria economica a guvernului prevede ca oficialitatile alese sau numite vor acorda atentie propriilor interese in alegerea politicilor si in realizarea lor. 
Oficialitatile alese, cu privirile fixate pe alegerile urmatoare, vor prefera politicile care aduc beneficii votantilor in perioada premergatoare alegerilor si ale caror costuri nu se vad pana in momentul cand alegatorii au decis asupra alegerii sau votului. 

De aceea politicile cu beneficii pe termen scurt si cu costuri pe termen lung beneficiaza de un puternic avantaj in conditiile procesului politic democratic, dar cu implicatii ulterioare extrem de serioase, pana la sacrificii, in managmentul politicilor de stabilizare. 

In plus oficialitatile numite de la centru sau alese, nu vor tine cont in mod egal in luarea deciziilor,de interesele fiecarui cetatean. Ele vor fi subiective datorita presiunilor si rugamintilor celor care isi fac cunoscute dorintele in mod precis (ex. baronii locali, politicienii, diverse firme cu interese in achizitii publice, etc.) si care au grija sa urmareasca indeajuns deciziile pe care guvernul le ia in cele din urma. 
In concluzie in termeni neaosi "roata care tipa, primeste unsoare"

In final doar doua concluzii: 

1) functionarii guvernamentali au un orizont si o viziune economica inguste 

2) functionarii guvernamentali acorda maxima atentie acelor care le acorda atentie

 "Quod erat demonstrandum"

Si atunci ma intreb de ce ar trebui sa votam panza rosie ? 

Nu, astazi 16 noiembrie, in turul doi, vom vota si nu vom Ponta !


Emil Maxim


No comments:

Post a Comment